vineri, 25 februarie 2011

Criza? Mai vedem…

Premierul Boc se pare că a fost, în fine, tras de mânecă de cineva de care totuşi ascultă. Ducându-se la o şuetă cu amicii săi din GDS, şi-a mai temperat discursul triumfalist din ultimul timp şi a afirmat că “ieşirea României din criză va fi un proces de lungă durată, chiar şi după ieşirea din recesiune”, pe care a promis-o ferm pentru 31 martie.
Dacă ar fi rămas, în pofida realităţilor, la tonul său suficient, ar fi însemnat că ieşirea din criză nu mai poate întârzia mult şi, ca atare, nici măsurile aferente procesului net pozitiv, ca relaxarea fiscală, anularea tăierii brutale a salariilor, indexarea pensiilor, revizuirea desfiinţării sau reducerii unor indemnizaţii şi ajutoare sociale, deblocarea posturilor etc.
Aşadar, veştile bune se amână sine die: “proces de durată”… Mi-aş îngădui să anticipez însă că, probabil la începutul lui 2012, la debutul campaniei electorale pentru “locale”, Guvernul va mai slăbi niţel chinga, dar nu atât prin acordarea de sporuri individuale, cât prin pomparea de resurse bugetare, cu precădere în primăriile portocalii. Pentru ca, după câteva luni, când va începe bătălia decisivă a alegerilor parlamentare, să “descopere” că economia merge foarte bine, că aproape a trecut criza şi să mai bage ceva şi direct, palpabil, în buzunarul fiecărui alegător, spre a-l convinge cât de raţională şi de rodnică a fost politica guvernamentală.
Se vor adăuga, desigur, peşcheşurile sub formă de găleţi portocalii, zahăr, ulei, posibil şi bani, asigurate de conturile unor clienţi politici îngrăşate zdravăn vreme de o legislatură, prin contracte umflate şi plătite cu bani publici. Şi uite-aşa electoratului i se va mai servi o cacealma, vizând luarea şi a potului cel mare: mandatele pentru 2012- 2016. Aceste planuri, însă, s-ar putea să eşueze din start, Guvernul arătându-se incapabil să gestioneze, mai cu seamă prin pârghii fiscale, două noi crize – preţurile la alimente şi la carburanţi – diminuându-le efectele dezastruoase.
Mai mult: Criza? Mai vedem… – Ştiri interne | Libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu