duminică, 31 iulie 2011

O plantă din pădurile tropicale cubaneze ‘vorbeşte’ cu liliecii

Aşa cum unele plante se folosesc de culorile ţipătoare pentru a atrage insectele care o polenizează, altele se folosesc de sunete pentru a tenta liliecii care se hrănesc cu nectar.
Cercetătorii au descoperit o plantă căţărătoare în pădurile tropicale din Cuba – Marcgravia evenia – care are o frunză pe post de satelit ce reflectă suntele liliecilor, iar astfel zburătoarele pot găsi planta mai uşor şi se pot hrăni cu nectarul ei. Aceasta este prima oară când oamenii de ştiinţă au dovedit că o plantă poate produce un ecou special pentru lilieci, înjumătăţindu-le astfel timpul de căutare al hranei.
Florile plantei Marcgravia evenia sunt suspendate într-un inel, deasupra unor ‘structuri’ sub formă de cupă în care se găseşte nectarul. Atunci când liliecii se hrănesc cu nectar, polenul florilor se lipeşte de blana lor, astfel ajungând la alte plante şi ajutându-le să se reproducă. Frunza care reflectă ultrasunetele emise de lilieci este concavă ca o antenă de satelit şi se află chiar deasupra florilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu