marți, 29 mai 2012

Primul înalt oficial american, în 19 ani vizitează Mogadishu

Pentru prima dată în aproape 20 de ani, un înalt oficial american a vizitat capitala Somaliei de Mogadiscio duminică, un semn de îmbunătăţire a securităţii într-o ţară considerată de mult timp un stat eşuat.

Johnnie Carson, secretar asistent pentru afacerile africane, sa întâlnit cu Sheikh Sharif Ahmed, preşedintele guvernului de tranziţie din Somalia, impreuna cu mai multe oficiali de rang înalt de stat şi diplomatic.

"Cred că suntem, probabil, sunt în cea mai bună poziţie pe care am fost în mai mult de două decenii, şi prezenţa mea foarte în Mogadishu a fost o recunoaştere a progreselor realizate", a declarat Carson CNN duminică într-un interviu în Nairobi, după plecarea Somalia.

Un an în urmă, vizita ar fi fost de neconceput. Dar, în luna august, trupele Uniunii Africane a împins Al-Shabaab, un grup militant islamic afiliat cu Al-Qaeda, din centrale Mogadiscio, după ani de lupte urbane amar.

Ultima înalt oficial american a vizitat Mogadishu, 19 de ani în urmă, au declarat oficialii.

În ultimele săptămâni, Al-Shabaab a suferit mai multe obstacole, cu trupe ugandeze ocupă coridorul Afgoye apropierea Mogadishu şi a trupelor din Kenya luând în oraşul-cheie de Afmadow în sudul Somaliei.

Cu toate acestea, Carson a spus Al-Shabaab reprezintă încă o ameninţare semnificativă teroare, atât intern cât şi internaţional.

"Pe parcursul anului trecut, Al-Shabaab a devenit în mod oficial cu afiliat al-Qaida, precum şi lideri ai Al-Shabaab au imprietenit cu persoanele care sunt legate de al-Qaida", a spus el.

"Ei s-au imprietenit cu luptători străini care au venit în din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud şi prezenţa lor este o sursă de îngrijorare, în Somalia, precum şi în regiune şi, de asemenea, pentru comunitatea globala.".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu